Life Coach Carla Gorter

EEN GELUKKIG LEVEN BEGINT BIJ JEZELF!

Hoog sensitief?

Hoog sensitief... Hm..., eigenlijk hou ik helemaal niet van etiketten plakken op mensen. Sommige mensen hebben gewoon enorme voelsprieten. Punt! Maar goed, ze hebben er een naam voor gedacht dus ik gebruik beide termen.
Maar liefst één op de vijf mensen is hoog sensitief. Het is een eigenschap waarmee je geboren wordt, je krijgt het er gratis bij. Dus kijk maar eens om je heen en besef dat jij absoluut hoog sensitieve mensen in je omgeving hebt (of er misschien zelf wel eentje bent).
Vaak wordt er gedacht dat hoog sensitieve mensen 'tere poppetjes' zijn maar dan heeft men een vertekend beeld. Natuurlijk zijn het soms teruggetrokken volwassenen of kinderen die eerst stilletjes de kat uit de boom kijken. Maar het zijn ook managers van organisaties, kartrekkers binnen bedrijven en hoog opgeleide doktoren.

Bij mensen met deze voelsprieten zijn de zintuigen zo fijngevoelig afgestemd dat ze veel meer oppikken dan mensen zonder deze gevoeligheid. Ze hebben een gevoeliger dan gemiddeld zenuwstelsel. Iets wat anderen niet waarnemen, voelen/ervaren hoog sensitieve mensen wel. Ze kunnen extreem gevoelig zijn voor geuren, smaken, geluiden enz.
Ze weten vaak meteen hoe verhoudingen liggen binnen een groep, wie lekker in zijn vel zit en wie het juist moeilijk heeft en weten vaak feilloos wat niet gezegd wordt, maar wel gedacht wordt. Ze voelen haarfijn aan wat er speelt en zijn vaak een meester in het vinden van (creatieve) oplossingen. Ze hebben een groot inlevingsvermogen en rechtvaardigheidsgevoel, zijn vaak gek op dieren/bloemen/planten en nemen het vaak op voor de 'zwakkeren' in de maatschappij. Kinderen kunnen verrassend wijze uitspraken hebben en ergeren zich rot als je ze hier niet serieus in neemt. Sommigen worden heel druk van alle prikkels (sommige ADHD'ers zijn juist hoog sensitief), anderen worden juist heel stil en trekken zich terug.

Maar kunnen stralen in al je glorie komt vaak pas tot stand als je weet dat je hoog senstief bent en hebt geleerd hoe je hiermee om moet gaan. En hier gaat het vaak mis. Mensen hebben vaak geen idee! Hierdoor lopen zij soms vast in het leven en kunnen er niet uithalen wat erin zit. Zonder te weten waarom, lijkt het net alsof zij telkens tegen een muur aanlopen. Ongekende moeheid, onverklaarbare woedeuitbarstingen, paniek, hoofdpijn, buikpijn, stress, jezelf kwijt zijn, enz. Allemaal signalen dat er ergens iets niet goed gaat en wellicht tijd om eens te kijken waar dit vandaan komt.
Want echt, als je weet om te gaan met deze gevoeligheid, dan gaat er een wereld voor je open. Dan gaat de gevoeligheid vóór je werken in plaats van tegen je en kom je op de plek waar je moet zijn!

Hieronder een link waar je een test kunt doen:

www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/hoogsensitief-persoon-hsp-test/item72648