Life Coach Carla Gorter

EEN GELUKKIG LEVEN BEGINT BIJ JEZELF!

Kinderen uitnodigen tot positief gedrag

Kinderen kopiëren het gedrag van ouders. Zoals papa en mama het doen, zo hoort het. Dus als er binnen een gezin altijd geschreeuwd wordt, dan zal het kind dat op school ook doen want het is immers normaal.

Wil jij dat je kind positief gedrag vertoont, dan zul je zelf het goede voorbeeld moeten geven. Dus het kind positief benaderen en telkens maar weer de kwaliteiten en goede kanten van het kind benaderen. Echter, veel ouders zijn geneigd zich steeds te richten op de iets mindere kant van hun kinderen: “Hou nou eens op”, “Doe dat nou niet”, “Eet nu je bord eens leeg”, “Nee, dat mag je niet doen” enz. Het kind krijgt hierdoor het gevoel niets goed te kunnen doen dus waarom zou het kind daar nog zijn best voor doen. Dus gaat het kind nog meer etteren, vervelend gedrag vertonen enz. Want dan weet het kind tenminste zeker dat aandacht gegarandeerd is. Het is een negatieve spiraal waar soms lastig uit te komen is. Heb je dus steeds strijd met je kind, wijs dan ook eens de vinger naar jezelf en niets steeds alleen maar naar je kind.

Pak het nu eens anders aan, probeer het gewoon eens. Doet je kind ’s morgens zelf zijn kleren aan, juich dit dan toe: “Goed gedaan man!” En dat je kind dan zijn/haar schoenen hierbij vergeten is…, ach wat geeft het. Daar gaan we het niet over hebben want we benaderen nu alleen nog maar de positieve kanten.

Doet jouw kind een pak koekjes in de koektrommel maar smeert je kind daarbij kruimels over de vloer, mopper dan niet op je kind, hij/zij bedoelt het goed. Stimuleer je kind, moedig je kind aan, het wordt er zóveel gezelliger van in huis!

Zodra je merkt dat je geïrriteerd raakt door je kind, vraag jezelf dan altijd af of het de moeite waard is om nu te gaan lopen mopperen op je kind of dat je het moment voorbij laat gaan. Is het de strijd waard of haal je daarmee gelijk de sfeer en het zelfvertrouwen van je kind naar beneden?

Door je meer en meer op de positieve kanten te richten, groeit het zelfvertrouwen van je kind. Een kind vindt dit heerlijk en zal de volgende dag nog meer van dit soort gedrag willen vertonen want dan reageren papa en mama altijd zo blij! (en natuurlijk moet je bij écht ondeugend gedrag ingrijpen maar daarna richt je je gelijk weer op de goede momenten)

Dit is het begin van een negatieve spiraal ombuigen naar een positieve spiraal. Probeer het eens, je hebt niets te verliezen, het kan eigenlijk alleen maar beter worden…