Life Coach Carla Gorter

EEN GELUKKIG LEVEN BEGINT BIJ JEZELF!

Resetten van je harde schijf

Iedere mens komt op de wereld als ‘vrij’ persoon met een blanco kijk op de wereld. Ik zeg weleens (zonder dat ik het denigrerend bedoel) dat we allemaal met een soort van lege ‘harde schijf’ op de wereld komen, net als bij computers. Die ‘harde schijf’, die blanco kijk op de wereld wordt gedurende je jeugd gevormd. De allerbelangrijkste mensen die vorm geven aan jouw leven zijn de mensen die jou opvoeden, veelal je ouders. Je ‘harde schijf’ wordt gevuld door hun meningen en ervaringen. Zijn zij zelf groot gebracht met veel liefde en geluk, dan zullen zij dit ook aan jou doorgeven. Zijn zij groot gebracht met veel ongeluk, haat en nijd, dan zal jij van hen een andere basis meekrijgen.

Voorbeeld: hadden jouw Opa en Oma vroeger veel ruzie waarbij het servies door het huis heen slingerde en voelde jouw moeder zich hierdoor niet veilig thuis, dan is de kans groot dat zij zich gevoelsmatig is gaan afsluiten. Afsluiten voor de pijn die ging komen, afsluiten voor de angst die zij voelde. In de loop der jaren heeft zij hiermee leren omgaan en wellicht praat zij hier niet veel meer over. Toch zit het gevoel bij haar op slot en de kans is erg groot dat haar gevoel zich ook niet meer is gaan openen. Je snapt dat dit invloed heeft op het invullen van jouw ‘harde schijf’. Jouw moeder zal samen met jouw vader proberen jou zo goed mogelijk op te voeden en jouw een betere jeugd te geven als dat zij zelf heeft gehad. Echter, zonder dat ze het zelf in de gaten heeft, draagt zij het ‘gesloten gevoel’ met zich mee. Dit voel jij als kind en kinderen papegaaien nou eenmaal alles na. Ze kunnen niet anders, hun ouders zijn hun voorbeeld dus zoals zij het doen, zo hoort het. Dus leert het kind dat je je gevoelens voor je moet houden, dat je je niet te kwetsbaar op moet stellen. Het gevolg is vaak een gesloten kind/volwassene die niet goed over zijn gevoelens durft te praten of die niet goed zijn mening durft te geven.

Het is maar een heel simpel voorbeeld, maar het geeft heel goed aan hoe er onderhuids dingen spelen bij mensen zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Als ik kinderen begeleid, kom ik erg vaak bij de ouders uit. Dit is soms best confronterend want ze hebben ècht het allerbeste voor met hun kind. Ze beseffen alleen vaak niet in hoeverre hun eigen kijk op de wereld invloed heeft op hun kinderen. Ze hopen dan dat ik hun kind kan helpen maar dat ze dan zelf vaak ook aan de bak moeten en inzicht moeten krijgen, is soms even schrikken. Máárrr…, na de schrik kunnen we vaak grote stappen maken!

Het is de bedoeling dat we iedere keer weer met de vinger naar onszelf wijzen. Waarom reageert mijn kind op deze manier? Heb ik zelf iets uitgestraald wat van invloed is of is er iets voorgevallen? Het gaat vaak niet om de boze bui of juist het stille teruggetrokken gedrag, het gaat om de reden wáárom dit gebeurt. Ook al zeg jij dat je kind alles tegen je mag zeggen, is dit ook daadwerkelijk zo? Mogen ze écht hun mening geven of heb je liever dat ze jouw mening volgen. Hoog sensitieve kinderen voelen nl. feilloos aan wat jij wil horen en willen conflicten vermijden dus vaak reageren ze ook zo.
Hetzelfde geldt voor jezelf: waarom reageer jij soms zo heftig op een bepaalde situatie? Waar komt deze reactie vandaan? Komt dit bij jouw jeugd vandaan of bij bepaalde ervaringen die je hebt opgedaan?

Nu heb je een beetje een indruk hoe het kan dat een kind met zichzelf of jij met jezelf in de knoop zit zonder dat er traumatische ervaringen hoeven te zijn voorgevallen.
De ‘harde schijf’ wordt door 3 dingen gevormd: opvoeding, je karakter en ervaringen.

Als jonge kinderen (rond de leeftijd van de basisschool) bij me komen, is er al snel vooruitgang te boeken door de ouders adviezen te geven hoe zij met hun hoog sensitieve kind om moeten gaan. Kinderen in de leeftijd van de middelbare school zijn al veel verder gevormd en bij hen gaat de omslag vaak wat minder snel. Je hebt dan niet alleen te maken met hoe de ouders met het kind omgaan, maar ook met het zelfbeeld wat het kind inmiddels heeft gevormd, de ervaringen en hoe het kind zich heeft aangeleerd om met bepaalde situaties om te gaan. Bij deze groep kinderen en bij volwassenen ga ik vaak aan de slag met de MIR-methode.

MIR-methode (Mentale en Intuïtieve Reset)
Wat de MIR-Methode voor je doet, is laagje voor laagje de oorzaken uitwissen die voor klachten of negatieve gevoelens zorgen. De meeste klachten/negatieve gevoelens worden veroorzaakt door oude emoties/gevoelens die zich hebben vastgezet in je lichaam. Dit geeft blokkades in je lijf en deze blokkades draag je iedere dag met je mee. Elke keer dat je de MIR-Methode doet, wis je een dun laagje uit van die oude emoties. De 9 stappen zorgen er samen voor dat de oude emoties kunnen worden losgelaten en dat je je immuunsysteem versterkt. Daardoor kan het zijn dat bepaalde klachten, vervelende gevoelens en onzekerheid langzaam maar zeker verdwijnen. Hoe lang het duurt voor de klachten zich gewonnen geven, verschilt van persoon tot persoon.

Wil je meer informatie over de MIR-methode of ermee aan de slag, neem dan contact met me op...