Hoogsensitief?

Maar liefst één op de vijf mensen is hoogsensitief, een eigenschap waarmee je geboren wordt. Vaak wordt er gedacht dat hoogsensitieve mensen 'tere poppetjes' zijn maar dit beeld klopt niet! Natuurlijk zijn het soms teruggetrokken volwassenen of kinderen die eerst stilletjes de kat uit de boom kijken. Maar het zijn ook managers van organisaties, kartrekkers binnen bedrijven en hoogopgeleide doktoren.

Bij hoogsensitieve mensen zijn de zintuigen zo fijngevoelig afgestemd dat ze veel meer oppikken dan mensen zonder deze gevoeligheid. Ze hebben een gevoeliger dan gemiddeld zenuwstelsel. Iets wat anderen niet waarnemen, voelen/ervaren hoog sensitieve mensen wel. Ze kunnen extreem gevoelig zijn voor geuren, smaken, geluiden enz.
Ze weten vaak meteen hoe verhoudingen liggen binnen een groep, wie lekker in zijn vel zit en wie het juist moeilijk heeft en weten vaak feilloos wat niet gezegd wordt, maar wel gedacht wordt. Ze voelen haarfijn aan wat er speelt en zijn vaak een meester in het vinden van (creatieve) oplossingen. Ze hebben een groot inlevingsvermogen en rechtvaardigheidsgevoel, zijn vaak gek op dieren/bloemen/planten en nemen het vaak op voor de 'zwakkeren' in de maatschappij. Kinderen kunnen verrassend wijze uitspraken hebben en ergeren zich rot als je ze hier niet serieus in neemt. Sommigen worden heel druk van alle prikkels (sommige ADHD'ers zijn juist hoog sensitief), anderen worden juist heel stil en trekken zich terug.

Echter, sommige mensen hebben echt last van hun hooggevoeligheid. Zonder te weten waarom lijkt het alsof zij telkens tegen een muur aanlopen. Ongekende moeheid, onverklaarbare woedeuitbarstingen, paniek, hoofdpijn, buikpijn, stress, jezelf kwijt zijn, enz. Het kan dan zijn dat enige hulp wenselijk is zodat de gevoeligheid vóór je gaat werken in plaats van tegen je en je weer op de plek komt waar je moet zijn!

Hieronder een link waar je een test kunt doen:
www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/hoogsensitief-persoon-hsp-test/item72648